Radionica suvremenog plesa

Na radionici ćeš savladati osnove plesa i pokreta. Kroz tehničke vježbe i improvizacije bavit ćeš se sobom na jedan specifičan introspektivan način te ćeš sudjelovanjem unutar grupe zajedno s kolegama učiti kako efektivno surađivati u cilju ostvarenja zajedničkih postignuća.

 

Opis radionice: Radionice se sastoje od teorijskog i praktičnog dijela, stručnih predavanja te izrade autorskog djela. U teorijskom i praktičnom dijelu, polaznike uvodimo u povijest plesa i razvojne psihomotorne obrasce. Polaznik se kroz tehničke vježbe i improvizacijske zadatke bavi sobom na jedan specifičan introspektivan način te ujedno sudjelovanjem unutar grupe uči sa i od kolega kako biti kolaborativan radi zajedničkog postignuća. Radionice se održavaju u trajanju od mjesec dana dva puta tjedno po dva sata. Kroz živu riječ te foto i video materijale polaznici dobivaju na uvid informacije potrebne za shvaćanje materije kojom su se odlučili baviti kroz ovaj set radionica. Od početne terminologije i vizualnih prikaza osnovnih plesnih tehnika - postava tijela pa sve do istraživanja raznih grana i začetnika istih u plesnoj umjetnosti, polaznici akumuliraju znanje i informacije potrebne za kasniji ulazak u dvoranu i aktivno bavljenje plesom i pokretom. Polaznici se upoznaju sa produkcijskim potrebama koje jedan projekt iziskuje.

Stručna predavanja bit će posvećena teoriji plesa i principima koreografiranja. Unutar ove aktivnosti predviđena su 4 predavanja koja će u konačnici biti usko povezana sa daljnjim procesima radionice.
Izrada autorskog djela polaznika radionice vezana je uz aktivno istraživanje mogućnosti
kretanja koje nam naše tijelo dopušta. Ova projektna aktivnost provodi se u trajanju od mjesec dana dva puta tjedno po tri sata. Voditelj aktivnosti pruža individualnu i grupnu podršku (mentorstvo, obučavanje, savjetovanje) korisnicima aktivnosti. Voditelj radionice osobno pokazuje setove vježbi i s posvećenim i individualnim pristupom uvodi polaznike u osnove plesnih umjetnosti. Riječ je o setu prilagođenih plesnih satova koji se sastoje od tehničkog zagrijavanja i osvještavanja prirodnog i pravilnog postava tijela. Kroz niz osmišljenih improvizacijskih zadataka polaznici postepeno ispituju prirodne funkcije pokreta i
mobilnost tijela. Predviđen je i rad u grupama tako da se polaznici mogu međusobno gledati i naknadno kroz vođeni razgovor analizirati viđeno. Improvizacijski pokušaji se snimaju tako da taj arhivirani materijal svjedoči koracima koje su korisnici prošli educirajući se.

 

Voditeljica radionice: Ivana Vojnić Vratarić

 

Ivana Vojnić Vratarić je izvedbena umjetnica i dipl. prof. likovne kulture rođena 1983. godine. Diplomirala je pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. i vaninstitucionalno se plesno obrazovala od 2001. kroz različite platforme; ekscena, liberdance i tala. Pohađala je brojne majstorske radionice te se usavršavala kroz razne umjetničke kolaboracije (Ivana Rončević, Selma Banich, Sandra Banić (OOUR), Isabelle Schad, Frederic Gies, Rina Kotur, Una Vizek, Nensi Ukrainczyk, Marko Vojnić, Marko Grbac Knapić, Neven Radaković). Potpisuje više solo i grupnih autorskih radova poput "Experience nr1" (2012), "DeKoder" (2012), "Give me back my name"(2014), "4+4=8"( 2018). Osim izvedbenih djela aktivno izlaže samostalno i grupno od 2006. 

 

Članica je strukovnih udruga HZSU i UPUH, članica je udruge BukaNoise, voditeljica programa galerije 5kat u Rojcu, članica kolektiva PROCES i radijska urednica istoimene emisije na Radio Rojcu, trenutno aktivno surađuje sa Soundpainting platformom iz Pule.

 

Radila je kao plesni pedagog:

Učiteljica suvremenog plesa u Glazbeno umjetničkoj školi Poreč

Jednokratne radionice u Istarskom narodnom kazalištu u Puli

Jednokratne radionice u studio Zaro u Puli

Voditeljica plesne radionice Močvarnog laboratorija u Zagrebu (URK)

Pučko otvoreno učilište u Zagrebu

 

Te kao likovni pedagog:

Osnovna Škola u Puli

Dječje kazalište Dubrava u Zagrebu

 

Fotografirao: Armano Jeričević

zastava EU

Izradu internetske stranice je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

Vrijednost projekta: 507.562,24 kuna / 431.427,90 kuna sufinancirano je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

www.strukturnifondovi.hr     www.esf.hr