Mainstream i alternativni strip kroz primjer junaka i antijunaka

U ponedjeljak 10. lipnja 2019. s početkom u 19 sati u Dnevnom boravku Rojca Marko Vojnić održat će predavanje u sklopu radionice stripa i ilustracije projekta FreeZURA pod nazivom „Mainstream i alternativni strip kroz primjer junaka i antijunaka devete umjetnosti“ Predavanje je otvoreno za sve građane.

Najjednostavnije je objasniti strip kao naraciju povezanih prizora. Njegovo postojanje povezano je s pojavom masovnih medija. U početku kao dodatak u novinama, ubrzo postaje neovisan medij kojeg ćemo nazvati "deveta umjetnost". U stripu podjednako možemo uživati u likovno grafičkoj ljepoti i tekstu koji ih prati.
Kao i u svakom mediju, tako i u stripu postoje glavni likovi, junaci, super junaci pa i antijunaci.
Superheroji koriste svoje super moći "nadnaravne sposobnosti" dok su antijunaci prepušteni nekim drugim načinom djelovanja "naravnim sposobnostima - upornošću, šarmom i inteligencijom" kako piše Andrea Matošević u svojoj knjizi Polutani dugog trajanja - balkanski diskurs u poglavlju "Corto Maltese, Superhrvoje i Sava: strip junaci i masmedijski kismet".
Kroz cijelo 20. stoljeće i razvojem postmoderne u drugoj polovici 20. stoljeća kritikom apsolutnih ideja i identiteta odlike nove umjetnosti su usko povezane s eklektizmom i mnogostrukom pojavom stilova. Tako ćemo u jednom trenu biti prepušteni autoritetom samog autora koji će definirati kada će određeno djelo biti strip, ilustracija, grafički dizajn tipa plakat napravljen u propagandne svrhe ili nešto drugo.
Marko Vojnić – likovni je umjetnik. Rođen je u Puli 1980. Studirao na Filozofskom fakultetu u Rijeci i Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirao 2007. god. te stekao titulu mag.art. 2010. boravi na rezidencijalnom programu Flux Factory u New Yorku. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a djela mu se nalaze po mnogim muzejskim zbirkama. Trenutno radi kao profesor pri Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli.
U suradnji s udrugama Kontakt, Gradska radionica i Zvona i Nari, Savez udruga Rojca započeo je s provedbom projekta FreeZURA - Slobodna zajednica umjetnika u razvoju (www.freezura.eu). Riječ je o besplatnim kreativnim radionicama za mlade od 15 do 25 godina u sklopu kojih se održavaju otvorena predavanja za sve zainteresirane. Radionicu stripa i ilustracije projekta FreeZURA vodi Petra Gardijan.
Ciljevi projekta su razvoj specifičnih kreativnih praksi mladih i kreiranje sustava podrške kako bi se osnažile praktične i socijalne kompetencije te postigla veća društvena uključenost. Ciljevi će se ostvariti besplatnim edukacijskim radionicama i mobilnom aplikacijom u svrhu stvaranja poticajnog okruženja za osnaživanje kompetencija mladih na području kulture i umjetnosti u Istarskoj županiji. Kreativne edukacijske radionice projekta uključuju glazbenu radionicu, radionicu kreativnog pisanja i nakladništva, radionicu stripa i ilustracije, radionicu suvremenog plesa i likovnu radionica izrade murala.
Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost projekta je 507.562,24 kuna, od čega je 431.427,90 kuna sufinancirano sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Organizacija predavanja sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost projekta je 507.562,24 kuna, od čega je 431.427,90 kuna sufinancirano sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj objave isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

zastava EU

Izradu internetske stranice je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

Vrijednost projekta: 507.562,24 kuna / 431.427,90 kuna sufinancirano je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

www.strukturnifondovi.hr     www.esf.hr