Radionica stripa i ilustracije

Želiš napraviti svoj strip? U ugodnoj i opuštenoj atmosferi tijekom radionice napravit ćeš vlastitu strip tablu te puno naučiti i o ilustraciji.

Opis radionice: Radionice se sastoje od teorijskog i praktičnog dijela, stručnih predavanja te izrade strip magazina. U sklopu teorijskog i praktičnog dijela, polaznici uče osnove stripa, povijest stripa, arhitekturu i kompoziciju, naraciju i scenarij, crtanje, grafizam stripa, njegovu poetiku te sve što čini strip. Tijekom radionice stripa polaznici stvaraju vlastite strip table. U sklopu radionice polaznici uče osnove ilustracije, povijest ilustracije te gdje sve nalazimo ilustraciju. Održat će se 16 radionica teorijskog i praktičnog dijela. Kroz stručna predavanja iz područja stripa i ilustracije, poznati hrvatski strip crtači i ilustratori, upoznat će korisnike radionice s temama vezanima uz ova područja te prenijeti svoja iskustva. Oni otkrivaju polaznicima iskustva iz kadriranja stripa, koji su gradivni elementi stripa, kakva je uloga grafičkih komunikacija u stripu, te im otkrivaju profesionalne tajne u stripu. Predavači ilustratori otkrivaju kako se ilustracija kao likovna vrsta pozicionirala posebno u izdavaštvu.
Tijekom provedbe projekta planirano je 4 predavanja u trajanju od 2 sata. Opisana se aktivnost izvodi naizmjence s ostalim aktivnostima.

Naposljetku je predviđena priprema i izdavanje strip magazina. Zajedno s izvoditeljem aktivnosti polaznici pripremaju magazin u kojem će biti tiskani njihovi radovi nastali tijekom radionice. Uče kako skenirati strip, kako urediti magazin te kako ga pripremiti za tiskanje. Sudjeluju u odabiru formata magazina, vrsti papira na kojem će biti tiskan te zajedno uređuju naslovnicu magazina. Cilj ove aktivnosti jest da polaznici prođu sve faze pripreme strip magazina za tiskanje. Za ovu aktivnost predviđeno je ukupno 12 radionica izrade autorskog djela. Radionice se održavaju jednom tjedno u trajanju od 2 sata, a opisana se aktivnost prožima s ostalim opisanim aktivnostima.


Voditeljica radionice: Petra Gardijan

 

Petra Gardijan je stekla višegodišnje izvaninstitucionalno obrazovanje kroz udruge Art&Music, Kontakt i Filmska Pulska tvornica. Već desetak godina bavi se stripom i ilustracijom. Voditeljica je Škole animiranog filma u Puli te dugogodišnja voditeljica Strip radionice i ilustracije u Strip klubu Epidemija. Od 2008. voditeljica je Strip radionica na Art&Music festivalu, a 2015. godine bila je voditeljica Strip radionica na Sajmu knjiga u Puli. Do sada je objavila i ilustrirala brojne publikacije, a 2016. godine iliustrirala je publikaciju „Rojc – otok kreativnosti“. Svoje radove izložila je u Turističkoj zajednici Ljubljane, mnogim galerijama u Puli i u DC Rojc.

zastava EU

Izradu internetske stranice je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

Vrijednost projekta: 507.562,24 kuna / 431.427,90 kuna sufinancirano je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

www.strukturnifondovi.hr     www.esf.hr